oryginalne-leki.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia

DietaLifestyle

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

Coraz więcej osób decyduje się na to, aby jeść mniej mięsa. Łączy się to między innymi z większą świadomością ludzi w kwestii tego, jak produkcja mięsa jest szkodliwa dla środowiska naturalnego. Poza tym dla wielu osób to po prostu wybór związany z filozofią życia. Nie chcą krzywdzić zwierząt, dlatego decydują się na spożywanie tylko produktów roślinnych. Czym zastąpić mięso, jeśli ma na stałe zniknąć z diety? Poniżej kilka podpowiedzi i wskazówek, dzięki którym menu będzie bardziej urozmaicone.

Czym zastąpić mięso?


Dla niektórych przejście na dietę wegetariańską lub wegańską jest naprawdę proste. Dla innych to spore wyrzeczenie, ponieważ tak naprawdę lubią mięso, ale rezygnują z niego z powodu swojej filozofii życiowej. Można zatem powiedzieć, że część osób totalnie mięsa nie potrzebuje, musi natomiast zrobić wszystko, aby wzbogacić swoją dietę o produkty, które pozwolą im zaspokoić potrzeby organizmu w obszarze składników odżywczych, które zawiera mięso. Inni poszukują składników, które po przygotowaniu będą przynajmniej trochę imitować smak mięsa. Bez względu na to, jaka jest motywacja, zawsze do diety trzeba wprowadzić więcej białek roślinnych, które mogą pochodzić z fasoli, soczewicy, cieciorki.

Warzywa strączkowe w diecie


W diecie osób, które na stałe rezygnują z mięsa, musi pojawić się bardzo dużo białek roślinnych, które po prostu zastąpią białko mięsne. Współcześnie poza popularną soją, można korzystać też z soczewicy, fasoli, ciecierzycy. Poza tym dobrym źródłem białka są też bakłażany czy kalafior. Te dwa ostatnie warzywa można zresztą przygotowywać tak, że przynajmniej trochę będą imitowały mięso. Przyrządza się z nich na przykład kotlety warzywne, które wizualnie przypominają zwykłego schabowego. Smak się różni, ale dla bardzo wielu osób przechodzących na dietę rośliną ważne jest to, żeby poszukiwać alternatywnych dań warzywnych, które są namiastką dań mięsnych.

Źródło żelaza i białka


Mięso jest bardzo dobrym źródłem nie tylko białka, ale też żelaza, witamin z grupy B, cynku oraz bardzo wielu innych składników, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Warto zatem regularnie się badać wtedy, gdy z diety na dłużej wypada mięso. Poza tym po prostu skupić się na tym, aby zażywać suplementy, które są dobrze dobrane do potrzeb organizmu. Można zrobić pakiet badań, a następnie wybrać dla siebie takie tabletki, które uzupełniają niedobory. Życie bez mięsa jest jak najbardziej możliwe, niektórzy tak odżywiają się przez cały czas.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.