Leki na cholesterol bez recepty

 

Wysoki poziom cholesterolu zauważa się u  osób z podwyższonym choloesterolem typu LDL,co po angielsku tłumaczy się jako low-density lipoprotein, czyli lipoproteina o małej gęstości, który często przyjmuje miano  „złego cholesterolu”. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest on zaliczany do choroby, jednakże  doprowadza do wielu przypadłości układu krążenia, między innymi chorób serca. Nierzadko wysoki cholesterol dostrzegany jest dopiero po wystąpieniu komplikacji zdrowotnych. Możliwe jest jednak leczenie i kontrola poziomu wysokiego cholesterolu poprzez wprowadzenie zmian stylu życia,  takich jak odpowiednia pod względem kalorii dieta oraz systematyczne ćwiczenia.  Do nabycia są także lekarstwa wydawane na receptę zwane statynami.

 

Wysoki cholesterol objawy

Znaczny  poziom cholesterolu we krwi zazwyczaj nie przynosi  ze sobą żadnych objawów i dlatego też  nierzadko jest się w stanie go wykryć dopiero podczas badania krwi lub w momencie pojawienia się pierwszych symptomów chorób nim wywołanych.

Widoczne symptomy wysokiego poziomu cholesterolu, w postaci żółtych podskórnych guzków w okolicy powiek, kostek, pośladków i łokci, występują u około 75% osób chorujących na hipercholesterolemię rodzinną (dziedziczoną po starszych członkach rodziny).

Objawy te jednak są do zauważenia dopiero w późniejszym okresie życia, co oznacza, że osoby cierpiące na znacznie wysoki poziom cholesterolu mogą nie być tego w pełni świadome.

Jak poznać czy posiadam wysoki cholesterol, skoro objawy nie są widoczne w każdym przypadku?

W związku z częstym zanikiem  objawów wskazujących na wysoki poziom cholesterolu, poleca  się odbywanie regularnych  kontroli lekarskich i badanie poziomu cholesterolu. Odnosi się to szczególnie do osób będących członkami grupy zwiększonego ryzyka.

 

Przyczyny wysokiego cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu może być uwarunkowany  przez wiele odmiennych czynników. Do czynników można zaliczyć styl życia, genetyczne uwarunkowania, a także przeróżne schorzenia. W większości przypadków cholesterol może być częściowo lub całkowicie ograniczony, jednak będzie to zależało od głównej przyczyny powodującej jego wysoki poziom. Czasami wprowadzenie pozytywnych zmian do dotychczasowego stylu życia wystarczy, aby zapobiec przyszłemu pogarszaniu się stanu zdrowia, jeśli dolega nam już  znaczny poziom cholesterolu.

Do najczęstszych przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu należą:

Niezdrowa dieta – Jeden ze znanych powszechnie mitów postuluje,  że jedzenie produktów o większej zawartości cholesterolu powoduje znaczny wzrost jego poziomu we krwi. Jeśli jednak jest mowa o podwyższonym poziomie cholesterolu, to najwidoczniej został on zapoczątkowany przez nasycone tłuszcze, jednakże  cholesterol, który faktycznie jest składnikiem w jedzeniu ma tutaj bardzo znikome znaczenie. Brak aktywności fizycznej – Z potęgowaniem się złego cholesterolu powiązane jest natomiast unikanie za wszelką cenę aktywności fizycznej i dieta zawierająca  nasycone tłuszcze. Z tej samej przyczyny czynnikami podwyższonego ryzyka są nadwaga i otyłość, które często bezpośrednio mają swoje podłoże od niezdrowego stylu życia. W trakcie ćwiczeń  fizycznych nasz organizm produkuje więcej „dobrego cholesterolu”, który bywa pomocny przy wyzbywaniu się złego cholesterolu z naczyń tętniczych, dzięki temu  pomniejsza się niebezpieczeństwo odkładania się w nich tłuszczu. Nagminne spożywanie alkoholu – Stwierdzono, że człowiek, który w miarę  regularnie spożywa olbrzymie ilości alkoholu ma o wiele wyższy poziom cholesterolu, niż przyjęło się uznawać za zdrową normę. Palenie – Niektóre substancje chemiczne, które zauważyć można  w papierosach, komplikują  „dobremu cholesterolowi” przenoszenie nadmiernych lipidów do wątroby, która w naturalny sposób je niweluje.  Jeśli w tętnicach odłoży się zbyt duża ilość złego cholesterolu, może on spowodować zwężenie się naczyń, w konsekwencji doprowadzi to do komplikacji sercowo – naczyniowych. Choroby – Przyczyną, która jest podłożem podwyższonego stanu cholesterolu może być również  inna dolegliwość zdrowotna. Czasem wystarczy efektywnie leczyć obie te choroby, żeby nie wywierały wpływu  na pogarszanie się stanu zdrowia pacjenta. Może się zdarzyć też taka sytuacja, że odpowiednie leczenie podstawowej dolegliwości spowoduje, że poziom cholesterolu zacznie spadać. Wśród chorób, które potencjalnie powiązane są z  nadmiernym poziomem cholesterolu można wyróżnić: choroby wątroby, choroby nerek oraz niedoczynność tarczycy. Czynniki genetyczne – Jeśli wysoki cholesterol dotyczy członków wielu pokoleń w danej rodzinie wówczas jest mowa o rodzinnej hipercholesterolemii. Stwierdzono, że jedna na 500 osób dziedziczy wysoki cholesterol po swoich rodzicach. Również niektóre grupy etniczne odznaczają się większą podatnością na komplikacje z wysokim poziomem cholesterolu w dorosłym życiu.

 

HDL i LDL – typy cholesterolu

Gdy słyszymy termin „wysoki poziom cholesterolu” nasuwa się nam na myśl coś, co jest czymś negatywnym, a przecież nie w każdym przypadku jest to prawda. Po pierwsze, nie każdy rodzaj cholesterolu jest chorobotwórczy, a po drugie nawet bez  „złego” cholesterolu się nie obędzie w organizmie. Problem pojawia się dopiero wówczas, kiedy  ilość cholesterolu we krwi znacznie przewyższa jego zapotrzebowanie w organizmie, a stąd już to krótka droga do powstania mnóstwa schorzeń układu sercowo – naczyniowego.

Organizm ludzki produkuje  dwa rodzaje cholesterolu. Ich poziom może poddawać się podwyższeniu na skutek rozprowadzania  do organizmów nieodpowiedniego pożywienia. Za zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi nie ponoszą winy, jak mogłoby się wydawać, pokarmy zasobne  w cholesterol, lecz takie, które składają się z tłuszcze nasyconych.

Za transport cholesterolu w organizmie odpowiadają proteiny LDL oraz HDL. Pierwsza pochłania cholesterol z wątroby i rozprowadza  go do komórek w organizmie, druga zaś działa na odwrót: wypuszcza nadwyżkę cholesterolu z powrotem do wątroby, gdzie zostaje on poddany przemianie materii.

 

„Zły” cholesterol

Potencjalnie największą szkodę dla organizmu czyni cholesterol LDL, który transportowany jest z wątroby do komórek za pomocą naczyń krwionośnych. Ogólnie rzecz biorąc, LDL w normalnym poziomie nie jest chorobotwórczy – jego obecność jest niezbędna dla organizmu. Jednak jego zawyżona dawka  gromadzi się w tętnicach, gdzie konstruuje  blaszki miażdżycowe. Blaszki te mogą być powodem zwężania się i zatykania tętnic doprowadzających do miażdżycy. Może ona spowodować bardzo niebezpieczne  komplikacje sercowo-naczyniowych. Z tego oto powodu, właśnie LDL określa się mianem „złego cholesterolu”.

 

„Dobry” cholesterol

Produkcja HDL wymaga regularnego kontrolowania i stymulowania, gdyż cholesterol ten usuwany jest z tętnic prostą drogą do wątroby. Wysoki poziom HDL może  zmniejszyć niebezpieczeństwo tworzenia się blaszek w tętnicach, stąd definiuje się go mianem „dobrego cholesterolu”.

 

Trójglicerydy

Trójglicerydy to tłuszcze, których można doszukać się we krwi. Mają one swoje źródło w żywności – np. w nabiale, mięsie i oleju. Podane substancje tłuszczowe produkowane są w wątrobie. Sięgają one korzeniami także bezpośrednio ze zgromadzonych w organizmie zapasów tłuszczu. Poziom trójglicerydów jest zwykle wysoki u osób z nadwagą, spożywających duża ilość tłustego pożywienia i sporo napojów gazowanych. Poziom trójglicerydów bierze się  pod uwagę u osób, u których został zmierzony poziom HDL i LDL, ponieważ te czynniki również w takim samym stopniu wpływają na skłonność do dalszego rozwoju chorób układu krążenia.

 

Monitorowanie dobrego i złego cholesterol

To ogólnie znany mit, że należy trzymać się z daleka od bogatych w cholesterol pokarmów. Takie postępowanie nie ma zbyt dużego wpływu na naszą zdrowotność, gdyż 75% cholesterolu wypracowuje nasza sama wątroba. Tłuszcze nasycone to odmienne źródło cholesterolu, którego zbyt duża konsumpcja doprowadza do powiększenia się poziomu LDL i trójglicerydów we krwi. Z kolei im większy będzie poziom LDL we krwi, tym niższy będzie poziom HDL – działa to również w drugą stronę.

Natomiast  spożywanie  nadmiernej ilości żywności zasobnej w tłuszcze nasycone potęguje  poziom złego cholesterolu  i trójglicerydów. Ćwiczenia i zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety podwyższa poziom cholesterolu HDL we krwi. Konsumpcja nienasyconych tłuszczów także działa na korzyść produkcji HDL.

 

Jakie poziomy lipoprotein niskiej gęstości i lipoprotein wysokiej gęstości to norma

W badaniu poziomu cholesterolu we krwi zwraca się uwagę na oba jego rodzaje. Obecnie doradza się, aby poziom cholesterolu całkowitego miał w swojej zawartości nie więcej niż 5.0 mmol¬/L, z czego wartość cholesterolu LDL nie powinna przewyższać 3.0 mmol/L. Jednakże, u osób objętych niebezpieczeństwem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, wartości te nie powinny wynosić więcej niż 4.0 mmol/L w przypadku cholesterolu całkowitego i 2.0 mmol/L w przypadku cholesterolu LDL.

 

Jeżeli Twój cholesterol ledwo przekracza normę, nie oznacza to, że potrzebujesz natychmiastowego leczenia lub, że musisz się martwić o twoją zdrowotność. Jednak nadal sprawą wyższej rangi jest to, aby w takiej sytuacji przedsięwziąć odpowiednie kroki, ażeby zmniejszyć negatywne  rodzaje cholesterolu, takich jak lipoproteiny o niskiej gęstości. Jest to do zrobienia poprzez regularne ćwiczenia, które stymulują produkcję lipoprotein wysokiej gęstości oraz poprzez dietę, zawierającą niewielkie zawartości tłuszczów nasyconych.

 

Na czym polega diagnostyka wysokiego poziomu cholesterolu we krwi

Przed rozpoczęciem leczenia, pacjent w pierwszej kolejności skierowany jest na  badanie krwi. Bardzo często zaleca się, aby wartość cholesterolu całkowitego nie przekraczała 5.0 mmol/L, a wartość cholesterolu LDL, tzw. „złego” cholesterolu, wynosiła poniżej 3.0 mmol/L. Po dostarczeniu wyników badania krwi, wiele pacjentów są zaskoczeni podwyższonym poziomem cholesterolu  ze względu na nierzadko spotykany brak jakichkolwiek symptomów tego schorzenia.

Następnym krokiem w kierunku diagnozie jest oszacowanie przez lekarza niebezpieczeństwa wystąpienia u pacjenta chorób układu sercowo-naczyniowego w ciągu kolejnych dziesięciu lat. W chwili,  gdy nic nie daje się we znaki na wystąpienie takiego ryzyka, podwyższony poziom cholesterolu zazwyczaj można jeszcze pokonać, wprowadzając odpowiednie przemiany w trybie życia. Jeżeli jednak metoda ta okazuje się ostatecznie nieskuteczna, doradza się leczenie farmakologiczne, które pozwala zachować poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie.

 

Jakie są niebezpieczeństwa powiązane z podwyższonym cholesterolem

Posiadanie wysokiego poziomu cholesterolu wiąże się z ryzykiem objawienia się wielu schorzeń, w szczególności miażdżycy (czyli zwężenie tętnic). Gdy nadmiar cholesterolu gromadzi się w tętnicach, utrudnia przepływ  tlenu we krwi, co hamuje transport tlenu do serca, mózgu i reszty organizmu. Zwiększa się również niebezpieczeństwo  rozwoju choroby niedokrwiennej serca i ukształtowania się zakrzepów.

 

Jak można obniżyć poziom cholesterolu

Obniżenie poziomu cholesterolu jest do zrobienia poprzez przemianę diety na zdrowszą, posiadającą  mniej żywności bogatej w tłuszcze nasycone. Regularna oraz  intensywna  aktywność fizyczna również daje rezultaty. Podane dwie przemiany w stylu życia przyczynią się do powiększenia „dobrego” cholesterolu w organizmie. Można również konsumować statyny, które zawierają  udowodnioną skuteczność w obniżaniu poziomu cholesterolu. Zazwyczaj są one przypisywane tylko i wyłącznie osobom, które już podjęły się  powyżej wymienionych zmian w stylu życia, lecz okazały się one niewystarczające do osiągnięcia celu. Statyny są również zalecane osobom z chorobami układu krążenia.